Academy Team

 Contact

Please feel free to contact us if you need any further information.

academy@deltares.nl
+31 (0)88 335 8188

Asset Publisher

Cursusreeks Horizontaal Gestuurd Boren HDD2

22 Jan

Cursusreeks Horizontaal Gestuurd Boren HDD2

Cursusreeks Horizontaal Gestuurd Boren HDD2
Registration is closed

22 Jan 2024 - 26 Jan 2024 09:00 - 16:30 ((GMT+1))   Course (on-premises)

€ 1500 (excluding 21% VAT)
Room : Ganges Delta
expert image Academy

De gecertificeerde HDD cursussen zijn interessant voor boormeesters, uitvoerders, toezichthouders en werkvoorbereiders en anderen die zich bezig houden met de uitvoering van Horizontaal Gestuurde Boringen (HDD). De cursusreeks Horizontaal Gestuurd Boren bestaat uit 2 praktijkgerichte cursussen, een optionele vooropleiding basisvaardigheden en een herhalingscursus over ontwikkelingen op het vakgebied voor verlenging van het CKB certificaat. Alle belangrijke aspecten voor de succesvolle uitvoering van een Horizontaal Gestuurde Boring (HDD) worden behandeld.

Voor een goede en veilige uitvoering van een horizontaal gestuurde boring is een basisniveau van kennis en vaardigheden noodzakelijk. Dit basisniveau wordt zowel door opdrachtgevers als de vakvereniging geëist. De cursussen hebben als doel om dit gewenste basisniveau te behalen. Om dit te waarborgen worden de cursussen afgesloten met een examen. Bij succesvolle afronding zal een certificaat worden overhandigd.

Boormeesters en uitvoerders kunnen door het volgen van de HDD 1 en HDD 2 cursussen een CKB certificaat behalen. De HDD 1 cursus is CKB erkend voor de functie Boormeester gestuurd boren met de inzet van kleine boormachines tot 40 ton. Met aanvulling van de cursus Horizontaal Gestuurd Boren HDD 2 is de erkenning voor de functie Boormeester gestuurd boren met de inzet van grote boormachines groter dan 40 ton te verkrijgen, alsmede erkenning voor de functie Uitvoerder horizontaal gestuurd boren. De cursussen HDD 1 en HDD 2 zijn gecertificeerd door CKB volgens de certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven. Het certificaat is 3 jaar geldig en kan worden verlengd door deelname aan een van de jaarlijkse herhalingscursussen van een dagdeel. In de toekomst zal het certificaat deel uit maken van een Europees certificeringssysteem.

De 2 praktijkgerichte cursussen (HDD 1 en HDD 2) zijn eveneens zeer geschikt voor toezichthouders van waterschappen of instanties die zich bezig houden met beheer en aanleg van bovengrondse en ondergrondse infrastructuur. Alle belangrijke aspecten voor een succesvolle uitvoering van een Horizontaal Gestuurde Boring (HDD) zonder beïnvloeding van de omgeving worden behandeld.

 

Cursussen

 • Vooropleiding (rekentechnische) basisvaardigheden HDD, (cursus op aanvraag). De HDD 1 en HDD 2 cursussen vereisen een minimum basisniveau rekenen om deel te kunnen nemen. Voorafgaand aan deze cursussen wordt de mogelijkheid geboden de rekentechnische vaardigheid te verbeteren of weer op te frissen. (Bij voldoende aanmeldingen).
 • HDD 1: voor kleine HDD projecten met de inzet van kleine boormachines onder 40 ton. Duur van de cursus is een week, van 15 tot 19 januari 2024.
 • HDD 2: voor grote en complexe HDD projecten met de inzet van grote boormachines groter dan 40 ton. Duur van de cursus is een week, van 22 tot 26 januari 2024.
 • De cursus “Ontwikkelingen op het gebied van horizontaal gestuurd boren” is op 17 oktober 2024. Deze cursus behandelt de stand van zaken voor wat betreft de techniek en is geschikt voor iedereen die op de hoogte wil blijven van de veranderingen in het vakgebied van horizontaal gestuurd boren. Deze cursus is tevens een bijscholingscursus en is verplicht voor de verlenging van het CKB certificaat, ook voor de mensen die de HDD cursus eerder hebben gevolgd en in het bezit zijn van een oud certificaat.

 

Cursus onderwerpen

Tijdens de HDD 1 en HDD 2 cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

 • HDD techniek algemeen
 • Plaatsbepaling en meetsystemen
 • Grond en grondwater
 • Boorspoeling
 • Boorequipment, downhole tools en boorbuizen
 • Mechanica en ontwerp
 • Project management en –organisatie

 

CKB certificering

De HDD 1 cursus is CKB erkend voor de functie Boormeester gestuurd boren met de inzet van kleine boormachines tot 40 ton. Met aanvulling van de cursus horizontaal gestuurd boren HDD 2 is de erkenning voor de functie Boormeester gestuurd boren met de inzet van grote boormachines groter dan 40 ton te verkrijgen, alsmede erkenning voor de functie Uitvoerder horizontaal gestuurd boren.

De cursussen HDD 1 en HDD 2 zijn gecertificeerd door CKB volgens de certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven. Het certificaat is 3 jaar geldig en kan worden verlengd door deelname aan een van de jaarlijkse herhalingscursussen van een dagdeel.

 

Vereiste opleidingsniveau

 • HDD1: MBO
 • HDD2: MBO+

 

Docenten

 • Martjan de Bijl (Specialist en projectmanager HDD Van Vulpen)
 • Hans Blok (Specialist boorlijnsystemen Brownline)
 • Corné Willemsen (Specialist HDD systemen Site Tec)
 • Teus Visser (HDD-equipment specialist VDE)
 • Marcel Bijleveld (boorvloeistof specialist CEBO)
 • Mike woning (Geotechnisch specialist Deltares)
 • Henk Kruse (HDD specialist Deltares).

 

Kosten

Vooropleiding (rekentechnische) basisvaardigheden HDD: € 500,-*
HDD 1: € 1.900,-*
HDD 2: € 1.500,-* (kan alleen worden gevolgd na HDD 1)
Verplichte bijscholing HDD-ontwikkelingen: € 300,- *

*exclusief btw, inclusief lunch, cursusmateriaal en verlenging van het certificaat.

 

Locatie

Deltares, Boussinesqweg 1 in Delft, zaal Ganges Delta.

 

Maximum aantal cursisten

20 personen.

 

Deze cursus wordt ondersteund door

 

 


 

Hoe te registreren voor een cursus of webinar?

Om te kunnen registreren moet u inloggen met uw MyDeltares account. Indien u geen account heeft, kunt u die aanmaken op de login pagina.

Om u aan te melden voor een cursus of webinar dient u de cursus of webinar aan de winkelwagen toe te voegen. Vervolgens vult u het registratieformulier in met de gevraagde gegevens en verzendt u deze.

Na registratie ontvangt u een email met een overzicht van de door u geregistreerde cursussen en webinars.

Indien uw bestelling een betaling vereist, zult u een aparte email ontvangen met een betaalverzoek (dit kan enige tijd duren). Na betaling ontvangt u de nodige informatie.